• GSV'28 na zenuwslopende finale terug naar de 1e klasse

  Na 11 seizoenen 2e klasse is het GSV'28 zondag gelukt om via de finale van de nacompetitie te promoveren naar de 1e klasse. Onze rood-witten moesten net als in de halve finale een enorme krachtsmeting ondergaan. Ruim 600 supporters zagen zowel GSV'28 als SHH (vooral in de 1e helft) goede kansen krijgen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. GSV'28 bleek echter de meest fitte ploeg en scoorde in de absolute slotfase het winnende doelpunt: 2-1.

  Op deze Vaderdag met de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op EURO 2024 in de middag was het maar even de vraag hoeveel support onze mannen konden verwachten. De opkomst van veel GSV'ers en bekenden van buurverenigingen viel allerminst tegen. De sfeer zat er goed in mede door een aantal sfeeracties, spandoeken van onze jeugdteams en vlaggen van GSV'28. Beide teams mochten met gezonde spanning het kunstgrasveld in Stein betreden wetende dat winst een plek in de 1e klasse opleverde. Voor GSV'28 was de hele setting van deze finale extra beladen: onze rood-witten stonden in deze finale voor het laatst onder leiding van hoofdtrainer Bart Meulenberg en assistent-trainer Bas Dullens. Zij geven het stokje over aan Joep Schepers en Remy Winkelmolen.

  SHH startte de wedstrijd sterk. In de eerste 10 minuten waren vooral de groen-witte Hertenaren aan de bal en probeerden ze met name over rechts een aantal keer door te breken. Dat lukte via vleugelspits Joshua Geurts en rechtsback Sil Passage. Zij brachten de bal tot bij Swen Domburg die op zijn beurt het goudhaantje van de halve finale Casper Metsemakers een grote schietkans gaven. Zijn inzet was niet overtuigd genoeg om Geoffrey Jacobs te passeren. Een uitstekende eerste ingreep van onze sluitpost.

  Aan de andere kant waren het Jeroen Gerets en Ruud van Kempen die de eerste gevaarlijke combinatie opzetten. Doelman Juul Hamers kwam maar tenauwernood aan de bal waardoor GSV'28 de eerste hoekschop van de wedstrijd afdwong. Het lukte onze mannen niet om te scoren. GSV'28 kwam beter in de wedstrijd, won meer duels in het hart van het veld en begon goed te voetballen. Vooral Marco Thoma speelde daarin een sleutelrol.

  In de 17e minuut kwam rechtsback Yves Jamin gevaarlijk door. De eerste twee pogingen op doel werden nog gekeerd door doelman en verdedigers van SHH, maar de bal bleef hangen en kwam via een vermeende handsbal van Jamin terecht bij Per Hendrix die rustig bleef onder deze omstandigheden en genadeloos afdrukte: 1-0. Uitzinnige vreugde bij GSV'28, een eerste tik voor SHH.

  In de volgende tien minuten kreeg GSV'28 in drie momenten vier goede mogelijkheden op het verdubbelen van de voorsprong. SHH doelman Hamers kwam tot twee keer toe onzeker uit zijn doel en verwerkte de bal niet. Een volley van Ruud van Kempen na een goede voorzet van aanvoerder Djordy Zaicsek zeilde over.

  Even later mocht Marco Thoma voor een vrije trap plaatsnemen achter de bal. Opnieuw een misser bij de groen-witte defensie. Helaas zonder gevolgen, want de kopbal van Jeroen Gerets viel op de lat. Toen nog geen minuut later een ziedend schot van Steef Nijsten op de binnenkant van de paal belandde en de rebound van Ruud van Kempen ook van de doellijn werd gehaald, begonnen vele supporters de aloude spreekwoorden tevoorschijn te toveren. GSV'28 had hier de wedstrijd voortijdig kunnen beslissen.

  SHH was bekomen van de schrik en nam weer initiatief in deze finale. Schoten van Swen Domburg en Loek Vilters vlogen over en voorlangs. Het zouden de voortekens blijken te zijn voor een gelijkmaker. Zo'n 10 minuten voor rust werd een schot uit de tweede lijn van SHH niet goed verwerkt door de defensie van GSV'28. De bal kwam opnieuw uit bij een Hertenaar die Reno Kochanowski in een niet te missen scoringspositie bracht. Ook aan dit doelpunt hing een luchtje, want er zou sprake zijn geweest van buitenspel. Er was onduidelijkheid, met name door het vlagsignaal waarmee de indruk werd gewekt dat het doelpunt afgekeurd zou worden.

  GSV'28 moest vervolgens overleven tot de rust. SHH rook haar kans schoon om onze rood-witten met een slecht humeur de kleedkamers in te sturen en was ook dichtbij: met een hard schot van Joshua Geurts en direct daarna de hachelijke situatie waarin Yves Jamin maar net op tijd een blok kon zetten voor een open schietkans. Het bleef bij 1-1: een ruststand die ook zomaar eens de eindstand kon gaan worden.

  In de 2e helft zagen we immers een stuk minder goed voetbal dan in het eerste bedrijf. De vermoeidheid werd steeds zichtbaarder en de zenuwen speelden ook zo nu en dan parten. Invaller Tom Meertens zorgde voor het eerste gevaar in de 2e helft. Het bleef bij een hoekschop die in deze finale helaas tot weinig écht gevaarlijk zouden leiden.

  In de 56e minuut moesten de Genhouter supporters even de adem inhouden. Een hard afstandsschot van Sil Passage werd gekeerd door Geoffrey Jacobs. De rebound van Swen Domburg ging wel tegen de touwen, maar gelukkig: deze keer een overduidelijk vlagsignaal voor buitenspel van de Hertense spits.

  SHH kreeg een nieuwe mogelijkheid via een gevaarlijke vrije trap. Opnieuw Sil Passage die deze middag toch duidelijk de sterkste speler was bij de Midden-Limburgers. Deze keer een hard schot, maar te hoog om onder de lat in te komen: over. GSV'28 had het een fase lastig en kon maar weinig klaar spelen. Of was het een bewuste keuze om SHH in de val te lokken?

  In de laatste 20 minuten draaide het overwichtig namelijk weer. SHH leek steeds verder vermoeid te raken waar bij GSV'28 een aantal mannen hun buskruit nog niet verschoten leken te hebben. Een stift van Ruud van Kempen mislukte waarna een geplaatst schot van Jeroen Gerets maar nét langs de verkeerde kant van de paal draaide. Ook Per Hendrix kreeg een schietkans, maar die werd direct in de kiem gesmoord door zijn directe tegenstander Sil Passage.

  SHH moest het in deze fase hebben van de omschakeling, geen fouten maken en hopen op de verlenging. GSV'28 leek het in reguliere speeltijd te willen beslissen. Marco Thoma, Jeroen Gerets en Raymond Frijns werden gevaarlijk, maar kregen geen bal tussen de palen. Dat lukte even later wel, met de aanstaande verlenging in het oog, scoorde GSV'28 de bevrijdende 2-1.

  De bal kwam bij Jeroen Gerets die met een hard schot Juul Hamers probeerde te kloppen. Hamers boxte de bal naar de buitenkant van het strafschopgebied waar opeens Thom Brinkhof opgedoken was, invaller Daan Verhagen omspeelde, de bal uitstekend terugleggende voor Per Hendrix die dé buitenkans kreeg. Doelpunt! Vanaf een meter of 10 liet hij een net rammelen. Een uitzinnige vreugde bij GSV'28 waar geen speler of staflid meer op de bank bleef zitten.

  GSV'28 had vervolgens nog maar één taak: het doel schoonhouden. In een vergelijkbare situatie als vorige week zondag tegen Handel bleven onze rood-witten ook nu in de slotfase weer foutloos. De verdediging stond als een huis. Er zou geen enkele doelpoging meer volgen waarna het na bijna 95 minuten voetbal einde wedstrijd was. De gezien de hele situatie logische emoties volgden en het feest werd gestart. Uiteraard eerst in Stein, waar GSV'28 en SHH vandaag fantastisch ontvangen werden door gastheer RKSV De Ster. En vervolgens na een toeterende autorit in Genhout waar het lang onrustig bleef in de kantine en zelfs een kort rondje platte kar in het vooruitzicht lag.

  GSV'28 promoveert op deze manier naar de 1e klasse. Een zevende promotie voor ons vlaggenschip. Na de kampioenschappen in 1947, 1976, 1985, 1992 en 1993 en de winst in de nacompetitie in 1998 keert GSV'28 na 11 jaar weer terug in de 1e klasse. SHH moet nadat het dit seizoen debuteerde in de 1e klasse komend seizoen een niveautje lager acteren. In een andere finale wist SV Laar ook met 2-1 te winnen en zo te promoveren. RVU moest helaas opnieuw haar meerdere erkennen in DAW Schaijk. Net als vorig seizoen verloren de Rothemnaren ruim: 3-0.

  Nacompetitie 1e klasse C & 2e klassen E en F | finale
  GSV’28 1 - SHH 1: 2-1 (1-1)
  17' 1-0 Per Hendrix
  36' 1-1 Reno Kochanowski
  88' 2-1 Per Hendrix

  Opstelling GSV'28:
  Geoffrey Jacobs; Yves Jamin (46' Tom Meertens), Thom Brinkhof, Julien Rompelberg, Djordy Zaicsek (78' Roy Senden); Milan Koetsier, Ruud van Kempen, Marco Thoma; Steef Nijsten (69' Raymond Frijns), Jeroen Gerets (90+2' Jesper Prosje), Per Hendrix
  Niet ingevallen bij GSV'28: Tim Wouters, Max Limpens en Emile Rompelberg

  Opstelling SHH:
  Juul Hamers; Sil Passage, Reno Kochanowski, Glenn Gijzen, Salaheddine Aithakki (46' Daan Verhagen); Yves Ingeveldt (20' Sten Kochanowski), Jens van Hees, Loek Vilters; Joshua Geurts, Swen Domburg (83' Nicolas Mitchell), Casper Metsemakers
  Niet ingevallen bij SHH: Kenneth Hutting, Thijn Gerrits, Istvan Munnix en Tim Francot

  Gele kaarten:

  GSV'28: Steef Nijsten (44'), Julien Rompelberg (63'), Ruud van Kempen (70'), Djordy Zaicsek (74'), Raymond Frijns (90+2') en Bart Meulenberg (90+2')
  SHH: Swen Domburg (45+2') en Daan Verhagen (79')

  Scheidsrechter:
  Julian Simonse

  Assistent-scheidsrechters:
  Hugo Witjes en Ralf de Wit

  Uitslagen andere finales nacompetitie 1e klasse / 2e klasse:
  DAW Schaijk 1 - RVU 1: 3-0
  Cluzona 1 - SV Laar 1: 1-2