• GSV'28 wint 25e editie van de Beekse derby

  GSV'28 heeft voor het eerst in de clubhistorie vier keer op rij gewonnen van aartsrivaal Caesar. Zoals wel vaker dit seizoen kwam GSV'28 uitstekend terug na een achterstand. Het was voor onze rood-witten alweer de 14e overwinning van het seizoen waarvan de 8e met slechts één doelpunt verschil. GSV'28 heeft nu, met nog drie wedstrijden te gaan, een uitstekende uitgangspositie (2e plaats) voor de nacompetitie in eigen hand.

  De voorbereiding op de wedstrijd startte met de nodige onzekerheid. De boeg met (half) geblesseerde spelers is helaas nog verder uitgebreid. Julien Rompelberg kon niet starten, Steef Nijsten startte wel in de basiself. Caesar, dat vandaag moest winnen om serieus zicht te houden op de 2e plaats, begon de wedstrijd afwachtend. GSV'28 was veel aan de bal. De Keizerlijken wachtten hun kans via een counter af. Het overwicht in balbezit leidde in het eerste kwartier nog niet tot een serieuze kans.

  Die kwam er wel na 17 minuten toen Jeroen Gerets een dot van een kopkans om zeep hielp. De beste mogelijkheid tot dusver die GSV'28 op een voorsprong had moeten brengen. Na deze kans kreeg Caesar een fase meer balbezit en even het betere van het spel. Nadat Tom Meertens tegen de eerste van (maar liefst 8) gele prenten aangelopen was (en daardoor geschorst is voor de volgende derby tegen Haslou), zou Caesar in de eerstvolgende aanval gaan scoren. Een vrije trap van Caesar werd verkeerd ingeschat door Geoffrey Jacobs en de mandekking op doelpuntenmaker Leonardo Rodrigues de Medeiros: 1-0.

  Nog geen minuut later maaide Per Hendrix maar nét over een uitstekende voorzet van Jeroen Gerets. Had Hendrix zijn voet tegen de bal gekregen, had Caesar doelman Jannes Rebel voor het eerst redding moeten brengen. De volgende doelpoging kwam weer van de Bekenaren. De verdediging van GSV'28 zag er even beroerd uit toen de bal zomaar bij Sonny Janssen voor de voeten kwam. Zijn schot ging een halve meter voorlangs.

  In het restant van de eerste helft was GSV'28 dichterbij een gelijkmaker dan Caesar bij het uitbreiden van de voorsprong. Een schot van Per Hendrix werd nog door de verdediging van de Keizerlijken geblokt. Dat lukte niet bij een doelpoging van Ruud van Kempen. Zijn vlammend schot ging net naast. Van Kempen zou wel in de tweede helft een belangrijke rol gaan spelen bij het scoreverloop.

  Nadat een aantal hoekschoppen van GSV'28 niet al te best uitgevoerd waren, was opnieuw een indraaiende corner van Ruud van Kempen wel doeltreffend. Jannes Rebel ging onder de bal door en GSV'28 verdediger Yves Jamin zag zijn kans schoon om tussen twee Caesarianen de bal in de bovenhoek te koppen: 1-1. Caesar had het zichtbaar lastig met het overwicht van GSV'28 en moest al vrij snel een tweede treffer incasseren.

  Andermaal Ruud van Kempen met een assist. Dit keer met zijn hoofd waarmee hij de bal terugbracht voor het doel van Caesar. Daar stond GSV'28 spits Per Hendrix om Rebel en zijn verdedigers kansloos te laten met een harde kopbal: 1-2. GSV'28 leek vervolgens de wedstrijd volledig in het slot te gooien toen Per Hendrix slidings van Stan Gelissen en Glenn Luijten kon ontwijken en vanuit een lastige hoek richting het Beekse doel dribbelde. Het was kiezen tussen voorzetten en zelf schieten en dan gaat het toch vaak nét mis. Een schot van Hendrix werd uitstekend via het linkerbeen van Rebel weggewerkt.

  Caesar bracht met Levi ten Brink, Stan Erkens en Guillermo Lange nieuw aanvallend elan in de ploeg waarmee in de slotfase van de wedstrijd nog een aantal keer gevaarlijk probeerde te worden. Het volgende kwartier werd vooral gekenmerkt door een snelle serie van totaal overbodige gele kaarten. Lees je de regel van het spelregelboek, kun je altijd een reden vinden om een kaart te geven. Volg je het spelbeeld van de wedstrijd, kan dit aantal meestal tot een minimum beperkt worden. Dat had zondag in Beek ook gekund, maar scheidsrechter Masman besloot anders en trok in de laatste 25 minuten 7 keer geel.

  De laatste gevaarlijke mogelijkheid voor Caesar kwam uit een serie van drie opeenvolgende hoekschoppen. Daar bleef Geoffrey Jacobs de baas in de verschillende luchtduels. Verder was het de defensie van GSV'28 dat uitstekend werk verrichte in de slotfase van de wedstrijd en daarmee de overwinning over de streep trok. Eerlijk is eerlijk: in het laatste kwartier leek GSV'28 wat meer op het tandvlees te lopen en kon Caesar vrijwel de volledige slotfase voetballen op de helft van ons vlaggenschip. Het leidde echter niet tot een grote kans.

  GSV'28 won uiteindelijk op basis van de gecreëerde kansen en het veldspel verdiend in Beek. Door deze 1-2 overwinning zijn de mannen van Bart Meulenberg, Joep Schepers en Bas Dullens verzekerd van minimaal de 4e plaats in de 2e klasse F. Ook een 3e en zelfs 2e plaats hebben onze rood-witten nog volledig in eigen hand. Daarvoor moet GSV'28 een voorsprong van 2 punten op RVU verdedigen en 6 punten op Caesar. De 2e (en 3e) plaats in de eindstand geven een voordeel in de nacompetitie, dus onze mannen hebben de komende wedstrijden tegen Haslou (thuis), Eijsden (uit) en Venlosche Boys (thuis) wel degelijk iets om voor te spelen.

  Maar nu eerst genieten van deze mooie overwinning in de 25e editie van de Beekse derby, tevens de 5e derbyzege van dit seizoen na eerdere winst tegen Caesar, Haslou, Neerbeek en Spaubeek.

  2e klasse F | 23e speelronde
  Caesar 1 - GSV'28 1: 1-2 (1-0)
  24' 1-0 Leonardo Rodrigues de Medeiros
  54' 1-1 Yves Jamin
  63' 1-2 Per Hendrix

  Gele kaarten:
  Caesar: Dylan Dirks (75') en Stan Gelissen (78')
  GSV'28: Tom Meertens (22'), Per Hendrix (67'), Djordy Zaicsek (69'), Bas Dullens (69'), Jesper Prosje (82') en Marco Thoma (90+3')

  Scheidsrechter:
  Jochem Masman

  Uitslagen andere wedstrijden 2e klasse F:
  Haslou 1 - Veritas 1: 1-2 (1-0)
  Eijsden 1 - VV ALFA Sport 1: 3-1 (0-1)
  Sittard 1 - Heer 1: 1-0 (0-0)
  Venlosche Boys 1 - RVU 1: 1-2 (1-2)
  VV Schaesberg 1 - Geusselt Sport 1: 1-4 (1-0)
  VV Maastricht West 1 - Bekkerveld 1: 0-2 (0-2)

  Programma 24e speelronde (zaterdag 11 en zondag 12 mei 2024):
  Zaterdag, 18.30 uur: GSV'28 1 - Haslou 1
  Veritas 1 - Eijsden 1
  Geusselt Sport 1 - RVU 1
  Bekkerveld 1 - Sittard 1
  Heer 1 - Caesar 1
  VV ALFA Sport 1 - Venlosche Boys 1
  VV Schaesberg 1 - VV Maastricht West 1

  Tussenstand 2e klasse F na 23 van 26 speelrondes:
  1. Bekkerveld 1 - 23-63 (+55)
  2. GSV'28 1 - 23-45 (+16) > Haslou (thuis), Eijsden (uit) en Venlosche Boys (thuis)
  3. RVU 1 - 23-43 (+10) > Geusselt Sport (uit), VV ALFA Sport (thuis) en Veritas (uit)
  4. Caesar 1 - 23-39 (+10) > Heer (uit), Bekkerveld (thuis) en VV Schaesberg (uit)

  * Bekkerveld 1 is kampioen en promoveert rechtstreeks naar de 1e klasse.
  * De nummer 2 speelt in de 2e ronde (halve finale) van de nacompetitie thuis tegen de nummer 3 van de 2e klasse E (op dit moment Handel)
  * De nummer 3 speelt in de 2e ronde (halve finale) van de nacompetitie uit tegen de nummer 9 van de 1e klasse F (op dit moment RKSV Minor)
  * De nummer 4 andere 'laagste periodekampioen' (kan evt. nog VV ALFA Sport of Eijsden worden) speelt in de 1e ronde van de nacompetitie thuis tegen de laagste periodekampioen van de 2e klasse E (op dit moment Avanti'31).