• Oekraïners vinden weg naar GSV'28

  Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne komen er veel vluchtelingen vanuit Oekraïne naar onder ander Nederland. Zij komen hier terecht in een land waarvan ze de taal niet spreken en moeite hebben om mee te draaien in de samenleving. GSV’28 probeert een kleine bijdrage te leveren door deze (en andere) vluchtelingen vooralsnog gratis te laten sporten bij GSV’28.

  Tijdens de bestuursvergadering van 7 maart 2022 komt de oorlog in Oekraïne ter sprake en dan met name de vluchtelingenstroom die naar onder andere Nederland komt. Om een kleine bijdrage te kunnen doen in het verbeteren van het leven van deze vluchtelingen, neemt het bestuur het besluit dat deze (en andere) vluchtelingen vooralsnog gratis kunnen sporten bij GSV’28. Dit voornemen wordt bekend gemaakt bij Vluchtelingenwerk Nederland.

  Hierna is het enkele maanden stil rondom dit onderwerp omdat er geen vluchtelingen in de nabije buurt geplaatst worden. Maar daar komt eind 2022 verandering in als er Oekraïense vluchtelingen in een pand op Maastricht Aachen Airport geplaatst worden. Omdat GSV’28 zich al kenbaar had gemaakt bij Vluchtelingenwerk Nederland komen we in contact met de leiding van het opvangcentrum. Hierbij heeft ook Partners in Welzijn een belangrijke rol gespeeld in het bemiddelen van het contact. Na dit contact wordt er door GSV’28 een poster gemaakt die we laten vertalen in het Oekraïens (zie hieronder). Deze posters worden verspreid op het opvangcentrum.

  Het duurt niet lang voordat de posters hun vruchten afwerpen. Nog dezelfde dag komen namelijk al door weer en wind de eerste 3 ouders met hun zonen op de fiets naar het Jean Nijsten Sportpark. Zij willen maar al te graag hun zonen mee laten trainen bij onze voetbalclub. De taalbarrière maakt communicatie nogal lastig, maar gelukkig komen we een heel eind met de hulp van handen, voeten en de Google Translate app. Wij zijn heel dankbaar dat onze jeugdleiders en jeugdtrainers open staan voor deze nieuwe leden en hun opnemen in hun trainingen.

  Na de winterstop is het aantal Oekraïense vluchtelingen bij GSV’28 zelfs nog gegroeid naar 6 en we verwachten dat dit aantal nog verder toe zal nemen. Om deze spelers naast trainingen ook wedstrijden mee te laten spelen is een internationale overschrijving nodig vanuit de Wereldvoetbalbond FIFA. Dit brengt een hoop papierwerk met zich mee maar dat hebben wij er graag voor over. Wij zijn als club erg blij dat wij op deze manier een kleine bijdrage kunnen leveren.

  De internationale overschrijvingen voor dit seizoen zijn nog mogelijk tot 31 januari. Kent u nog vluchtelingen die ook eens graag bij ons zouden willen meevoetballen? Stuur ze dan naar het Jean Nijsten Sportpark op één van onze trainingsdagen. Dat zijn de maandag en woensdag voor de in Genhout trainende jeugdteams.

  Ten slot nog een hartelijk dankwoord voor Huub Swelsen en Frank Graman, deze heren zijn de kartrekkers voor dit initiatief en hebben al vele uren werk in de administratieve en praktische ondersteuning zitten. Top initiatief heren, dank jullie wel!