• Terug in de tijd: GSV'28 2 eindelijk kampioen!

 • In dit voetbalstille corona-tijdperk blikt GSV'28 terug op hoogtepunten uit haar clubhistorie. In deze eerste aflevering: het kampioenschap van GSV'28 2 in de reserve 4e klasse, behaald op een zonnige dinsdagavond in Elsloo. Op dinsdag 23 april 2013, vandaag dus precies zeven jaar geleden, werd Haslou 3 verslagen waardoor het kampioenschap een feit was.

  Na degradatie uit de reserve 3e klasse werd de 4e klasse een ware plaaggeest voor ons reserve-vlaggenschip. Slechte velden, fysieke tegenstanders, clubscheidsrechters en een eigen team in op- en afbouw tegelijk typeerden verschillende seizoenen. In 2011 voorkwam een wonderschone kanonskogel van Roberto de Maggio zelfs degradatie naar de reserve 5e klasse. Het roer moest om. Diverse jeugdspelers maakten hun intreden en zagen in het voorjaar NEC'92 uit Meezenbroek in Heerlen net wat slimmer zijn en het kampioenschap voor de neus van onze rood-witten wegkapen.

  In het seizoen 2012/2013 nieuwe ronde, nieuwe kansen. Trainer/coach Jan Laumen ging samen met Sascha Winkelmolen en Max Solberg in zijn staf op zoek naar een hoofdprijs. Na 14 van de 20 speelrondes werd duidelijk dat GSV'28 de titel in eigen handen had en kon door een verrassende uitglijders van concurrenten Caesar 3 en OVCS 2 'opeens' kampioen worden op een dinsdagavond. Tijdens een inhaalwedstrijd uit in Elsloo op Sportpark Mergelakker was Haslou 3 de tegenstander.

  Ruim 100 Genhoutenaren en GSV-fans reisden mee af naar het tweede veld (in die tijd ook al kunstgras) om te kijken of onze rood-witten de klus konden klaren. Trainer/coach Jan Laumen had de volgende opstelling uit zijn trainersmap getoverd: Kenny Feron; Jeffrey Maas, Jeroen Nijsten (C), Stef Nelissen, Bart Bijen; Stijn Peltzer, Dion Nijsten, Steven Knops, Ralf Senden; Jordi Pieroelie, Rick Nelissen. Op de bank zaten maar liefst 7 verse krachten die in de tweede helft hun aantreden zouden maken: Roy Senden, Max Limpens, Didier Swelsen, Jasper Nijsten, Sandor Zaicsek, Koen Mertens en Gideon Wijsman.

  De kampioenswedstrijd startte zoals die bijna altijd gaan: gespannen en rommelig. GSV'28 kreeg de eerste kansen en was de betere ploeg. Halverwege de eerste helft was het Ralf Senden die de bevrijdende 0-1 op het scorebord zette. Hij stormde samen met de 10 andere basisspelers af op de bank. 0-1 werd ook de ruststand. Vlak na rust leek het mis te gaan voor de Genhouter jongens. Gespannen aanvoerder Jeroen Nijsten ging opzichtig in de fout (vandaar ook het kampioenenlied 'Wij zijn kampioen, ondanks het foutje van Jeroen') waardoor een Haslou-spits een niet te missen één-op-één kans kreeg. Hij verschalkte Kenny Feron: 1-1.

  GSV'28 ging gretig op zoek naar de nieuwe voorsprong en zag Ralf Senden opnieuw scoren. Opnieuw vanaf links en dit keer met het hoofd: 1-2. Was Haslou 3 gebroken? Het leek erop, want even later was een pegel van topscorer Rick Nelissen de Haslou-doelman te machtig. Met nog ongeveer 20 minuten te spelen, stond het 1-3 en kon de campagne langzamer aan 'gesjuggeld' worden. Een-voor-een wisselde trainer/coach Jan Laumen door waardoor de nodige minuten verstreken. Geen schoonheidsprijs, maar wel alles voor de overwinning.

  Na 90 minuten klonk het laatste fluitsignaal op Sportpark Mergelakker en was de vreugde uitzinning. GSV'28 2 was kampioen in de reserve 4e klasse. Een historisch moment voor onze mannen die in de volgende jaren opnieuw verschillende successen gingen boeken. In Elsloo was het feest al geweldig, maar wat zou volgen werd alleen maar beter. Eerst een doldwaze autorit in colonne naar Genhout. Al toeterend en uit de ramen hangend. Daarna een schitterend kampioensfeest in de kantine. Op woensdag, een normale door de weekse dag zou men zeggen, een extra feestdag met in de avonduren het aanmoedigen van de dames (tijdens hun training) en op vrijdag 'verkleed trainen'. Het seizoen zou eindigen met nog een aantal gewonnen wedstrijden en uiteindelijk een teamweekend in Dusseldorf.

  2013 was ondanks dit kampioenschap en het geslaagde 85-jubileumfeest niet enkel juichen, lachen en winnen. GSV'28 1 degradeerde in mei 2013 voor het eerst sinds 1998 uit de 1e klasse. In de nacompetitie was SVC 2000 uit Roermond te sterk. Een zwarte bladzijde in de clubhistorie van onze rood-witten.

  Foto's van de kampioenswedstrijd Haslou 3 - GSV'28 2:
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.561291347226065&type=3