• Terug in de tijd: GSV'28 bevrijd van 'onder-afdeling'

  • In dit voetbalstille corona-tijdperk blikt GSV'28 terug op hoogtepunten uit haar clubhistorie. In deze vijfde aflevering: GSV'28 1 wint haar kampioenswedstrijd op Bevrijdingsdag in 1985 en is na 57 jaar eindelijk verlost van de 'onder-afdeling', de kelder van het (Limburgse) amateurvoetbal. We verplaatsen ons in de tijd van toen: een tijd zonder gele en rode kaarten, zonder rugnummers, de terugspeelbal naar de doelman, liggende wisselspelers voor de dug-out waar de technische staf zenuwachtig de ene na de andere sigaret rookte en 'sneeuwerige' beelden van de videoband.

    Voordat we inzoomen op het seizoen 1984/1985 eerst een korte geschiedenisles. Tot de zomer van 1996 organiseerde de KNVB enkel de competitie tot en met de 4e klasse voor standaardteams. Degradeerde jouw team uit de 4e klasse, was je veroordeeld tot het spelen in de 'onder-afdeling' die voor de afdeling Limburg bestond uit een 1e, 2e (en in vroegere tijden 3e en 4e klasse). GSV'28 bivakkeerde 57 jaar in deze door de Limburgse Voetbal Bond georganiseerde competitie. Het kwam ook regelmatig voor dat er affiches tegen 2e en zelfs 3e elftallen van andere clubs op het programma stonden.

    In 1947 behaalden onze rood-witten hun eerste grote succes: het kampioenschap in de 2e klasse. Tot 1961 kwam GSV'28 uit op dit niveau. Na 14 seizoenen was degradatie een feit. Genhout moest vervolgens weer 15 seizoenen wachten op een kampioenschap: 1975/1976 kan nog altijd gezien worden als het succesvolste seizoen uit de clubhistorie: zowel GSV'28 1 als 2 werden kampioen. Een nieuw tijdperk brak aan: Jean Nijsten werd voorzitter en had samen met 'zijn bestuur' grootse plannen.

    Het bestuur haalde begin jaren 80 de jonge en (nog altijd) gedreven hoofdtrainer Hay Halmans binnen vanuit Munstergeleen. GSV'28 liep tot drie keer toe promotie naar de 4e klasse KNVB mis. Coriovallum en Sylvia troefden onze rood-witten in twee opeenvolgende seizoenen af in de competitie waarna in de nacompetitie in de zomer van 1984 RHC uit Maastricht GSV'28 net te sterk was. GSV'28 leek voor altijd vast gekluisterd te zijn aan de 'onder-afdeling' van het amateurvoetbal.

    Het seizoen 1984/1985 zou het dan toch allemaal anders lopen dan de voorgaande jaren. GSV'28 werd ingedeeld in de 1e klasse D. De competitiestart was voortvarend met 13 punten uit 7 duels (6 overwinningen en 1 gelijkspel). Concurrenten ADVEO, Amstenrade en Troja (uit Weustenrade) konden onze rood-witten maar amper bijhouden. 

    De grootste concurrent zou echter Voetbalclub Tuindorp (VCT) uit Brunssum worden. Vlak voor en na de winterstop zetten zij een geweldige serie neer waardoor het gaatje naar GSV'28 slechts drie punten bleef. In de 15e speelronde troffen beide team elkaar in Brunssum. Op een dramatisch veld bleef het bij 0-0 waardoor onze mannen hun voorsprong vasthielden. In tegenstelling tot GSV'28 kon VCT niet blijven winnen. Het speelde tweemaal gelijk waardoor op zondag 5 mei 1985 dé uitgelezen kans kwam om Genhout eindelijk te bevrijden van de onder-afdeling.

    Het affiche van de kampioenwedstrijd werd GSV'28 - Doenrade. Hoofdtrainer Hay Halmans stuurde volgende 11 spelers het veld in: Loe Huntjens; Hans Peters (C), Wim Greven, Roger Voncken, Jo Tummers; Jan Vrancken, Hub Nijsten, Vincent Everaerts; Jo Goossens, Jeu Brands, Hub van de Wouwer. Vier wisselspelers mochten in en naast de dug-out (er waren 'maar' vijf zitplaatsen in deze betonnen huisjes) plaatsnemen: Jan Goossens, Leon Jacobs, Henk van de Wouwer en reserve-doelman Rob Voncken.

    GSV'28 nam direct het initiatief in de wedstrijd. De eerste doelpoging van Hub van de Wouwer miste scherpte. Doenrade (gesponsord door Maxi-Taxi en met de vader van huidig lid Sjieuwke Koorevaar in de gelederen) voelde de druk en kreeg binnen 5 minuten 2 hoekschoppen tegen. De eerste voorzet van Hub Nijsten miste richting, maar de tweede bal was strak en loepzuiver op het hoofd van de inkomende spits Jeu Brands. De topschutter van GSV'28 knalde de bal met zijn voorhoofd tegen de touwen: 1-0. Al in de 8e minuut scoorden onze rood-witten zelfs de 2-0. Hub Nijsten rukte op door het centrum, zag de bal met een carambole Jeu Brands bereiken die verwoestend uithaalde en op zijn typische manier (knie-heffend) het tweede doelpunt vierde. Enthousiaste supporters riepen: "Da's 'n pleugske he, wat veer höbbe!'

  • Later in de 1e helft kwamen er opnieuw kansen voor GSV'28. Tot doelpunten leidde het niet meer wat er toch voor zorgden dat Genhout niet zeker was van zijn zaak. Dat nare onderbuikgevoel werd bevestigd toen Wim Greven 10 minuten na rust aan de noodrem greep: strafschop voor Doenrade. Loe Huntjens was kansloos op de scherpe inzet vanaf 11 meter: 2-1. Ging GSV'28 het dan alsnog weggeven? Doenrade zette aan, schoot op de lat en miste nog enkele kansen. Hoofdtrainer Halmans hield het niet meer en ijsbeerde voor zijn dug-out (en regelmatig een stukje binnen de lijnen van het veld).

    In de slotfase van de wedstrijd kwam dan toch de 'bevrijdende Genhouter treffer' waardoor het verzet van de blauw-witten uit de voormalige gemeente Schinnen gebroken was. Via een aanval over links legde Hub van de Wouwer de bal terug op Hub Nijsten die vanaf 25 meter een kanonskogel afvuurde en 'het net liet rammelen': 3-1. Zoals op de beelden te zien is stormde Hay Halmans het veld in en liet doelman 'Loeke' weten dat hij zijn mannen wakker moest houden. Dat lukte en even later ging de wedstrijd zelfs volledig op slot toen goudhaantje Jeu Brands zijn derde doelpunt van de middag noteerde: 4-1. Na 90 minuten floot scheidsrechter Berg voor het laatst op zijn fluit en kon het grootse feest gaan beginnen.

  • Uiteraard eerst in de eigen (toen nog houten) kantine. Bomvol, harde muziek, rookpluimen en enkel lachende gezichten. Fanfare Sint Antonius begeleidde de 'Genhouter Trots' door het dorp. Vaandeldragers Louis Huntjens (ook bekend als clubscheidsrechter) en Ton Solberg (oud-materiaalverzorger van GSV'28 1) gingen voorop. De feesten in de kantine, Café de Meule, Café/Zaal Vroemen, in het Gemeenschapshuis 't Trefpunt en uiteraard Café de Meerpaal waren legendarisch. Er werd gefeest en er was ruim baan voor optredens van markante GSV-ers. Oude beelden op de beschikbare videobanden geven een geweldige indruk van hoe het leven in deze tijd was.

    Voorzitter Jean Nijsten en ondernemers Nic en Marie-José Gelissen maakten tijdens de Kampioensreceptie van 1985 bekend dat het toenmalige Automobielbedrijf Nic. Gelissen de nieuwe Hoofdsponsor van onze vereniging zou worden. De nieuwe outfits (wedstrijdtenues en trainingspakken) werden vol trots gepresenteerd. Tot de dag van vandaag is Auto Gelissen Sittard (Mitsubishi en meer) nog steeds onze trotse en trouwe Hoofdsponsor.

    Het succesvolle GSV'28 speelde nog een huldigingswedstrijd tegen Fortuna Sittard. In Genhout werd met 1-11 verloren. Wie anders dan Jeu Brands scoorde de openingstreffer tegen de Fortunezen. Door het hoge puntenaantal van onze rood-witten in de competitie, mocht GSV'28 ook afreizen naar het Nederlands Kampioenschap voor 1e klassers. In Zevenaar speelde een uitgeblust GSV'28 onder tropische omstandigheden ver onder hun niveau (zo blijkt uit verslaglegging in Oos Nuuts van juni 1985). GSV'28 eindigde als 3e. Het werd wel (opnieuw) een dag en ervaring om nooit te vergeten.

    De wedstrijden tijdens de Nederlands Kampioenschap voor 1e klassers:

    1. Voorwaarts - GSV'28: 1-1 (De latere Nederlands Kampioen verloor tegen GSV'28 haar enige verliespunt; doelpunt Jeu Brands)
    2. GSV'28 - SJN: 0-1 (Een dramatisch slechte wedstrijd waarin SJN ruimer had moeten winnen. Doelman Rob Voncken stopte een door hem veroorzaakte strafschop)
    3. Gelria - GSV'28: 1-1 (Een vroeg en onnodig tegendoelpunt zette onze rood-witten met de rug tegen de muur. De gelijkmaker van Jan Vrancken leverde het tweede gelijkspel op)
    4. GSV'28 - Helmondia'55: 2-1 (Henk van de Wouwer werd 'Man of the Match' en zorgde ervoor dat GSV'28 als derde eindigde in dit kampioenschap)
  • Eindstand Nederlands Kampioenschap 1e klassers) - seizoen 1984/1985

    PositieTeamGSPT
    1 Voorwaarts (Twello) 4 7
    2 SJN (Nijmegen) 4 5
    3 GSV'28 4 4
    4 Gelria (Velp) 4 2
    5 Helmondia'55 (Helmond) 4 2
  • Eindstand 1e klasse D afdeling Limburg - seizoen 1984/1985

    PositieTeamGSPT
    1 GSV'28 * 22 36
    2 VCT 22 31
    3 Amstenrade 22 27
    4 ADVEO 22 25
    5 Troja 22 22
    6 RKDFC 22 22
    7 Spaubeek 22 21
    8 Doenrade 22 19
    9 Palemig 22 18
    10 BVC'28 22 17
    11 COV # 22 17
    12 Huskense Boys # 22 15
    * kampioen en promotie naar de 4e klasse KNVB
    # gedegradeerd naar de 2e klasse afdeling Limburg